Nagyjából 10 éve nem találkoztam Győri Ildivel, amikor pedig újra leültünk egy kávéra nagyon hamar kiderült, hogy annál, ami velünk történt ebben a hosszú időben sokkal fontosabb az, amit létrehozott társával, Sárvári Töttős Györgyivel közösen. A Life Garden, a Varázspálca szakszerviz, és a Szülőakadémia csupa olyan dolog, amit minden szülőnek érdemes ismernie.

Mindenki találhat segítséget – Kárpáti Judit beszámolója

Ildi és Györgyi 2012-ben indították el társadalmi felelősségvállalás programjukat, a Lifegardent. Céljuk az volt, hogy elérhetővé tegyenek olyan szakembereket, akikhez támogatásért, tanácsért fordulhatnak az emberek, tippeket, tanácsokat kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekben. Az elmúlt években 120 szakember; pszichológusok, coachok regisztráltak az oldalon, aminek ma már többezres olvasótábora van.

Győri Ildikóék vállalatokhoz is eljuttatták programjukat; a céges környezet nyitottnak bizonyult a munkavállalók támogatására, és kinőtte magát egy komoly, stressz-megelőző program, ami több száz ember ért már el.
Aztán az élet úgy hozta, hogy a két nőnek nagyjából egyszerre megszülettek a gyermekei és a figyelmük hirtelen a gyerekek világa felé fordult. A gyereknevelés váratlan helyzetek elé állította a fiatal édesanyákat, ezekre pedig vidám, könnyed válaszokat szerettek volna adni maguknak és a gyerekeiknek is.
Mindennek hatására születtek meg a Kreatív Gyermeknevelési Eszközök.

Egyszerre tanul gyerek és szülő

Az eszközök „varázserővel” bírnak, segítenek a szülőknek és a gyerekeknek is sikerrel megélni a mindennapok küzdelmeit. Az elalvásban a legnagyobb segítség a "Védőpajzs Generátor", vitás helyzetekben az "Indulat Vulkán" válik be a legjobban és még sorolhatnánk a nagyon ötletes és hihetetlen módon valóban működő segítő eszközöket.

A két szakember által szervezett Szülőakadémiákon addig, míg a szülőknek tartanak interaktív előadásokat arról, hogyan kezeljék a gyereknevelés kapcsán felmerülő helyzeteket, problémának tűnő jelenségeket, addig a gyerekek a módszerhez elengedhetetlen eszközöket gyártják le egy kézműves foglalkozás keretében. Mire véget ér egy-egy alkalom, elkészülnek a hangulathőmérők, indulat vulkánok, szeretlek sárkányok. És a szülők és a gyerekek egyszerre jönnek rá, mit mire tudnak használni, hogyan működik ez a tényleg működő rendszer.

Varázspálca szakszerviz

Ildi és Györgyi a Szülőakadémiák visszajelzéseinek alapján olyan megoldáson törte a fejét, mely „hazavihető”, bármikor előkapható; így született meg a Varázspálca Szakszerviz mesekönyv, kifejezetten az óvodás, kisiskolás korosztály és szüleik számára.

A roppant igényes, csodálatosan illusztrált kiadvány egy hétéves kisfiúról, Danóról szól, aki különleges barátságot köt a kertjükben élő hatalmas diófával. A bölcs fa, Sapienso játszva tanítja meg Danónak, hogyan kezelje az érzéseit; mit tegyen, ha dühös, csalódott, szomorú, fél valamitől vagy éppen képtelen elaludni. Ahogyan az esti mesék során halad végig a felolvasó szülő és a hallgató gyerek úgy bontakozik ki egy-egy mesével egy-egy megoldás. Hogy ez a „varázslatos eszköz”, a mesekönyv mennyire hatásos, mi sem bizonyítja jobban, minthogy már második kiadását éli.

De talán még beszédesebbek egy hálás apuka szavai;

„A korábban zárkózott gyerekünkből pozitív gondolkodású, sokkal tudatosabb és felszabadultabb kislány lett. Remélem, minél több emberhez eljut ez az újfajta szemlélet.” – egy 8 éves kislány apukája.

A Varázspálca Szakszerviz a Kolibri Kiadó gondozásában vásárolható meg, a Szülőakadémiáról a  info@humanmenu.hu címen érdeklődhet.