A héten már írtunk egy Balatonos posztot, most kicsit ehhez kapcsolódva még itt maradunk a heti programajánlóban is. Azon belül is a Káli medencében, ami eleve az a hely, ahol nemigen kell agyonszervezni az időtöltést felnőtteknek sem, annyira kínálják magukat a látnivalók és ugyanez igaz gyerekkel közösen is. Mi egy olyan délelőtt kerekedtünk fel, amikor már untuk a strandos napok monoton egymásutánját és inkább jönni-menni támadt kedvünk. Zsörtölődés és nyafogás nélküli szuper nap lett, nagyon ajánlom mindenkinek!
Kárpáti Judit ajánlja

Még a kisfiam születése előtti időkben jártunk egyszer az édesapjával Szentbékkállán és emlékeztem, milyen gyönyörű volt a falu és a környezet. Rémlett a szép falu melletti sziklás kirándulás, de szégyen ide vagy oda, nem emlékeztem a pontos nevére a helynek. Másodjára már tutira nem felejtem el a Kőtengert, merthogy - biztosan sokan ismerik - erről van szó. A kövek és sziklák mindig beválnak, ezért is gondoltam, hogy itt kezdjük a túrát, a „sima” kirándulás, már maga a szó is, a fiamnál ugyanis kiveri a biztosítékot. Ez számára egyet jelent a sétával, ami maga a tömény unalom. (Az már más kérdés, hogy ha nagy kelletlenül mégis eljön végül, akkor este nem győzi felidézni, milyen jó volt. Ki érti ezt?) Kivéve persze, ha több gyerek van, ilyenkor bármilyen hosszúságú gyaloglásra kapható és észre sem veszi a távolságot, amit megtett.

Szentbékkállai Kőtenger

Ha azonban csak vele megyünk hármasban elsődleges kirándulási célpontok a köves, sziklás utak. Ezt imádja, fáradhatatlanul mászik fel a legmagasabb sziklára is és ugrál egyik kőről a másikra. A Szentbékkállai Kőtenger megmászása közben pedig el lehet mesélni egy csomó mindent a vulkánokról, a Pannon – tengerről és az évmilliók súlyáról. Ahogyan a kiállítások kapcsán is írtam, a kirándulásoknál is elv számomra, hogy ne akarjak egyszerre mindent a fejébe tömni a gyereknek, hogy jól megtanulja, és majd okosan visszamondja a környezet órán. Három információ szerintem épp elég is; jelen esetben a tenger, a 8-10 eltelt évmillió és a vulkánok összefüggése. A hatalmas, ház nagyságú sziklákon klassz fotókat is lehet lőni és a sziklák között nőtt tölgyekre is könnyű átmászni és a lombok között is pózolni egyet.

Salföld Major

A jó egyórás kiruccanás után még szerettünk volna kicsit körülnézni a Salföldön lévő majorban is és végül ezzel lett tökéletes a napunk. (A Salföld Major autóval 10-15 perc Szentbékkállától Tapolca felé.) A sziklamászás után a fiam megrészegülve szaladgált a parasztgazdaságban, amit tényleg úgy alakítottak ki, hogy a gazdálkodást a városi gyerekek és a szüleik is élvezzék. A játszótér számít itt a legkevésbé látogatott attrakciónak; kit érdekel a mászóka, ha a disznók épp moslékebédjüket fogyasztják, egy fehér tyúk kiszökött a baromfiudvarból és a nyulak összevesznek az ól előtt a fehérrépán. A Balaton felvidéki Nemzeti Park által működtetett majorban lovagolni és lovas kocsikázni is lehet. Mi az előbbit próbáltuk, nagyon kedves fiatal lányok vezetésével, akik nemcsak a lovakról, de a környékről is meséltek. Nemcsak állatok, hanem gyógynövénykert is van a majorban és nagy élmény volt Milánnak az is, amikor az öthónapos pumi, Ímél beterelte a juhász társaságában a birkákat a legelőről.

A programokat a nagymamával hármasban jártuk végig, így ha nem is olyan az a kirándulás, mint a Ravensburger egyes társasjátékai – 0-99 éves korig -, de tényleg bátran neki lehet vágni óvodással és nagyszülőkkel is!

http://www.ingoko.hu/start.php

https://bfnp.hu/hu/salfoldi-major-salfold