Ha programot keres az ember a nyári szünetre a bevált oldalakon biztos talál pár éppen neki valót és a strand is mindig tuti tipp, már ha éppen jó az idő. Azok számára, akik valami mást keresnek, a megszokottól eltérő programot ajánlok, ami egy jó kirándulás lehet kisebb és nagyobb gyerekekkel is.

Kárpáti Judit ajánlója

Miután a kisfiam hatéves koráig Telkiben laktunk, nemigen gondoltam erre a helyre korábban egy klassz kirándulás helyszíneként. Ott lakni a legjobb választás volt kisgyerekkel és most, hogy már a városban élünk látom csak, hogy mennyire szuper hely lehet akkor is, ha az ember csak egy kellemes napot akar eltölteni nem messze a várostól, de elég messze ahhoz, hogy falusias környezetben legyen.

Összeszedtem azokat a dolgokat, amelyek miatt megéri autóba vagy buszra ülni és egy fél napot a Buda közeli agglomerációban tölteni!

Egy faluban 4 játszótér!

A falu minden nagyobb részében található egy-egy játszótér és tulajdonképpen mindegyik úgy van kialakítva, hogy nagyobbak és kisebbek sem unatkoznak, változatosak a játékok. Ha autóval érkezik valaki, nagyjából 3-5 perc távolságra vannak ezek a parkok egymástól, aki gyalog kirándul, annak akár 15-20 percet is jelenthet átjutni. Mivel gyönyörű az egész falu, van látnivaló elég, a gyerekeknek érdemes rollert, kismotort hozni, hogy ők se unják el a sétát.

A játszóterek egyike külön szót érdemel, ugyanis ez egy gördeszka és bringapálya egy kis erdő közepén, amiben futókört alakítottak ki és szabadtéri edzőeszközöket helyeztek el helyenként.

Wellness; ahol a fociválogatott is lazul

Nagyjából 8 éve nyílt meg a falubeleik legnagyobb örömére a Globall Sport és Wellness Hotel, amiben pár éve egy gyönyörű wellness részleg is nyílt, úszómedencével. Míg ott laktunk a reggeli időszak kedvezményeit kihasználva jártunk oda úszni, de a napijegy is megéri annak, aki egy kicsit nyugodtabb strandolásra vágyik. Gyerekmedence nincs, ez egy klasszikus uszoda és mindennel felszerelt wellness, de az a tapasztalatom, hogy a gyerekek akkor is élvezik, ha elmarad a klasszikus vízbe ugrálás és hangoskodás. Szuper étterem is van és lehet Swim and Breakfast jegyet is venni!

Menüebéd a Telki Holdban

A pár éve bezárt Telki Kórházban ma idősek otthona üzemel, de senki ne egy hagyományos intézményre gondoljon, sokkal inkább egy luxusszálloda környezetre. Egyrészt maga az épület az erdő szélén épült, ezért gyönyörű a környezet, másrészt a luxus ellenére teljesen hétköznapi áron napi menüket kínáló étterem üzemel, ahova a Telkiben lakók is gyakran járnak ebédért.

Ófalu

A falu központja, az Ófalu tényleg érdemes arra, hogy sétáljon az ember egyet; festői kis templom, kanyargós utcák, egy felújított és a falu eseményeinek helyet adó pajta épület a legfőbb látnivalók. Mi imádtunk erre sétálni, biciklizni és biztos vagyok benne, hogy ezzel az újonnan idelátogató is így lesz.

Körös-körül erdő

Ha mindez nem volna már önmagában is elég vonzó egy félnapos kiránduláshoz, hát ott van maga az erdő, ami a falut szinte körbeveszi, és számos túraútvonalat kínál. Az Öreg Tölgy Erdei Tanösvényt a helyiek a gyerekeikkel együtt alakították ki és valóban változatos kirándulások tehetők, rövidebb és hosszabb távokat kedvelőknek is.

Közlekedés: autóval Budakeszin keresztül, busszal a Széna térről a Volánbusz 795-ös járatával (előbbivel 20 perc, utóbbival kb. 35 perc)

Kirándulásra szánt idő: fél nap

www.telki.hu

http://www.globallsporthotel.hu/