Az őszi szünetben ez a gyönyörű napsütés minket is kicsábított a szabadba, pokrócba burkolózva, elnyúlva figyelem a játszótéren ugráló gyerekeket, akik sosem állnak meg. Egyik eszközről a másikra szökkennek, rugóznak, fáradhatatlanul ugrabugrálnak. Miért jó ez nekik? Miért nem állnak meg? El se hinnéd, mennyi mindent fejlesztenek ezzel magukon!
Niedermüller Anna

Vélhetően nincs olyan gyerek, aki ne szeretne ugrálni. Aki fél, vagy túlságosan óvatos, esetleg nem szereti az ugráló mozgást, az fontos figyelmeztetés arra nézve, hogy valamilyen mozgásbeli problémája van. Ez pedig később a tanulásban, az agyi fejlődésben okozhat zavarokat.

Mi gyerekkorunkban nagymamámék hites ágyán ugráltunk végeláthatatlanokat, mert jó ruganyos, puha volt, és mert persze ők bármit megengedtek nekünk. Ma már erre szakosodott eszközök állnak rendelkezésünkre, széles méret és fajtaválasztékban, így a családunk igényeire szabhatjuk az ugráló alkalmatosságot.

 mozgásfejlesztés ugrálás trambulin

A rendszeres ugrálás jó kondit teremt, erősíti az izomzatot, pörgeti a vérkeringést, a szervezetet, az anyagcserét. Egy kiadós ugrálás után boldogok és felszabadultak vagyunk. Felráz, megnöveli az energiád. Elmúlik a stressz, a szorongás, magától mosolyra húzódik a szánk. Különösképpen, ha ezt egy rugalmas felületen tesszük, így még nagyobb lendületet is szerzünk, amivel testünk kicsit ledobhatja korlátait, és szárnyaló, a fölhözragadtság érzését felejtető élményben lesz részünk.

Szülő és gyerek egyaránt profitálhat a rendszeres ugrálásból, hiszen látszólag egy komoly cél nélküli, egyedül örömszerző tevékenységről van szó, ahol nincs más vágyunk, mint hogy együtt, jól érezzük magunkat. Próbáld ki, mérgesen vagy duzzoga nem lehet ugrálni. Az első pár rugózás után elfelejted a gondokat! Télen, a hidegebb, kellemetlen időben a lakásban is tudsz mozgásos programokat nyújtani a kicsiknek, megelőzheted a mozgásszegény életmód kialakulását.

mozgásfejlesztés ugrálás trambulin

Fogjuk meg a gyermekünk kezét, és ugráljunk vele naponta fél órát egy trambulinon. Nem kellenek hozzá szavak, nem kell magyarázat, és még a legzordabb kamasszal is kisimulnak a hétköznapok, ha rendszeresen együtt ugrálunk.

Az ugrálás persze ennél sokkal komolyabb dolog. A talp izmait erősítve segít a lúdtalp leküzdésében, vagy kialakulásának megakadályozásában. A mozgás karbantartja és edzi az izomzatot, jó tartást segít előidézni.

Fejleszti az egyensúlyérzéket, ami pedig hozzájárul a figyelemkoncentrációs képességhez, az iskolai teljesítményhez. Ha gyermekünk iskolai magatartászavarral küzd, figyelmetlen, pontatlanul dolgozik, esetleg a mozgáskooordinációjában látunk bizonytalanságokat, az lehet egy idegrendszeri éretlenség is, amely kitűnően  fejleszthető rendszeres ugrálással.

A trambulinon való ugrálás fejleszti a koordinációs képességet, a testérzékelést. Figyelnünk kell az egyes testrészeinkre, és vicces gyakorlatokkal javíthatunk a gyerek téri orientációján is, gyakorolva az irányokat. Zenére ugrálva mozoghatunk tükörben, egymást váltva ellentétesen, vagy egyszerűen csak ritmusra.

 mozgásfejlesztés ugrálás trambulin

Ez a sokféle mozgás, amely mind örömteli ugarabugrálás, szinte minden tanulási problémát tud kezelni, vagy megelőzni! Felejtsd el a késő éjjelig tartó iskolai feladatok gyakorlását, a betűk és számok sulykolását! Fejleszd gyermekedet mozgással, szerezzetek be egy trambulint, és használjátok mindannyian a családban! Együttlétet, összetartozást, családi élményeket és jó iskolai teljesítményt érhetsz el vele!

Itt a legjobb a Tarmbulin!